Kurser

KURSER 2022


Årets kurser kommer uppdateras löpande när de är spikade.

Våra kurser har alla liknande upplägg; Tre dagar med incheckning från kl 15, gemensamma måltider hela kursen
med härligt umgänge och vi spenderar mycket tid ute, sen avslutar vi och checkar ut kl 15 den sista dagen.

Ändringar kan förekomma på grund av covid-19, men än så länge är det inget
som hindrar att vi kan genomföra kurserna. 

Boka genom att mejla kultur@borkhult.se


SLÅTTERKURS MED SLÅTTERGUBBEN HUSNIA GUTIC

10-12 JUNI

Slåtterkurs i Åtvidaberg - Östergötland. En lugn och lyxigt med helpension i vackra Borkhult. Två nätter och mat ingår i priset. Vi hinner lära känna varandra väl, vi jobbar i Borkhults vackra äppellundar. Tempot är lite lugnare, i princip går vi igenom alla moment som på en endagarskurs på lördagen. Avnjuter en god middag tillsammans och pratar ängsskötsel så länge vi orkar! På söndagen fortsätter vi slå och bryna och man hinner få mycket personlig feedback. Vi hinner även med lite räfsningsteknik och kanske hässjning av gräset vi slaget. 

När? Fredag - incheckning från kl 15.00. Gemensam middag 19.00 och introduktion på kvällen. Praktiska kursen från 09.30 lördag - 15:00 söndag. Efter det lite städning av rummen. 

Kursledare: Husnia Gutic

För vem?: Alla som vill lära sig slå med lie eller fortsätta utvecklas, du behöver inga förkunskaper. Även barn kan vara med på kursen. 

Vår målsättning är att du återvänder hem full av inspiration att sköta ängar - med en bra lieutrustning som är inställd för dig! Och behärskar grunderna i lieslåtter, bryning och knackning.    

På liekursen tränar vi bryning, slåtterteknik och knackning med den praktiska knackjiggen. Justering och förståelse av liebladets vinklar. Lär oss reparera stenskador. 

För inspiration och bästa utbyte av kursen bör du se vår liekurs på film före. Den finns där ständigt närvarande på youtube även efter avslutad kurs!

Utrustning finns att låna på plats - och köpa. (Gamla slipliar ser vi helst att du lämnar hemma)

Medtag: Kläder efter väder. Lätta skor med tunn sula för bästa känsla tycker vi - men det viktigaste är att du har skor du trivs med. Ett ordentligt skärp att hänga brynena i, det behöver alltså inte sitta fast i några byxor eller så. Använd gärna byxor/shorts/kjol du rör dig lätt och ledigt i.

Mat: ingår i priset, från middag på fredag till lunch söndag, meddela ev allergier och matpreferenser direkt till Borkhult. 

Logi: Hotellstandard i smakfulla rum på Borkhult

Max antal kursdelatgare: 8

Plats: Borkhult öster om Åtvidaberg - Östergötland

Vägbeskrivning bil/kollektivt. Se Borkhults egen beskrivning


Om Husko: En legend från Montenegro. Blott 45 år och uppväxt på en gård där allt sköttes för hand. Han har varit med och slagit över 100 hektar alpängar årligen i stora slåtterlag, tillverkat fetaost i fäboden och vallat får uppe i bergen redan i barndomen. Husko pratar felfri svenska och jobbar ihop med Slåttergubben i entreprenadslåttern sedan många år - det var han som lärde oss att knacka lie från början! Han lär ut, och slår, på ett lite annorlunda sätt än vi svennar - men det är en oerhört spännande och vägvinnande stil. 


Pris 4900:- (Logi, sängkläder, mat och kurs ingår)


BOKA PÅ SLÅTTERGUBBENS HEMSIDA KLICKA HÄR

VÅGA MÅLA-KURS MED BRITTA AUGANDER
20-22 September och 23-25 September

Konstnärlig ledare Britta Augander visar flera tekniker och sätt att inspireras till eget skapande. Vi är ute så mycket vädret tillåter. Material ingår.

Pris 4400 kr (Logi, sängkläder, mat och kurs och material ingår)

FÖNSTERRENOVERING MED CARINA JARHALL

1-3 AUGUSTI

Carina Jarhall har en gedigen bakgrund inom fönsterrenovering och byggnadsvård. I hennes vackra trädgård i Bersbo kommer vi lära oss om stilhistoria, färg- och materiallära, skära glas, kitta och en massa annat! 

Kursens teori är förlagd i Lapphem och det praktiska utför vi hemma hos Carina i hennes verkstad. Fönster att öva på finns, men det går bra att ta med sig eget fönster.

Pris 4900:- (Logi, sängkläder, mat, kurs och material ingår)

KVINNOR OCH ÄPPELTRÄD

- EN TRÄDBESKÄRARKURS MED RÖTTERNA I MOA MARTINSONS LITTERATUR

26-28 AUGUSTI

Lär dig beskära fruktträd tillsammans med trädgårdshantverkarna Åsa Eklöf och Evelina Wittek. Tillsammans praktiserar vi det på befintliga träd i vår fina fruktträdgård.

Pris 4900:- (Logi, sängkläder, mat och kurs ingår)