Om oss

MATILDA & ELISABET

Vi flyttade med våra föräldrar till Borkhult 1980 från Stockholm. Gröna vågen förde oss hit tillsammans med flera unga barnfamiljer som ville bo på landsbygden.

Nu bor vi i Stockholm respektive Göteborg men har genom åren alltid återvänt hem till Östergötlands skogar för att hämta kraft och inspiration. Hösten 2016 fick vi äntligen möjlighet att köpa våra drömmars hus, det som kallas Lapphem, och börja bygga på vår idé om ett kulturhus på landet. En plats för mat, musik, konst och skratt. En plats där alla delar är lika viktiga och där alla ska känna sig välkomna.

BORKHULT

Borkhult har en rik historia och det finns lämningar och ruiner här och var utefter Borkhults ån. Här fanns i slutet på 1800-talet ett tegelbruk, tändsticksfabrik för tillverkning av svavelstickor, såg, kvarn, spikbruk samt pappersbruk. Massafabriken var igång till 1904 då den lades ned efter osämja mellan ägarna. Till den tidens betydande verksamhet måste även räknas lantbruket, som hade utomordentligt gott anseende och var ett av de större i landet.

De gamla arbetarbostäderna från mitten av 1800-talet på bruksgatan finns kvar och är bebodda.

BORKHULTS NATUR- OCH KULTURFÖRENING

Borkhults natur- och kulturförening är en ideell förening som ska främja kultur i och kring den unika byggnaden Lapphem. Föreningen vill lyfta fram lokala förmågor och även bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Läs mer...